Piano on monipuolinen vaihtoehto musiikin opiskeluun

musiikin opiskelu

Monet aloittavat musiikin opiskelun pianonsoitosta

Musiikin opiskelusta kiinnostuneiden on usein helppoa lähteä liikkeelle pianosta, sillä se on hyvin monipuolinen soitin, ja pianolla on monia pedagogisia etuja: pianon ajatellaan usein olevan hyvin looginen soitin sen mustien ja valkoisten koskettimien ansiosta. Siksi esimerkiksi nuotteja ja sointuja on helppoa opetella pianolla.

Pianon soiton opiskelu on monivaiheinen, mutta samalla erittäin palkitseva prosessi, joka kehittää sekä aivoja että motorisia taitoja. Piano on yli 300 vuotta vanha soitin, ja se on ollut keskeisessä asemassa monissa musiikkityyleissä klassisesta jazzmusiikkiin ja poppiin.

Vaikka monet aloittavatkin pianonsoiton jo lapsuudessa, sen voi mainiosti aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Uuden oppiminen on mukavaa myös aikuisena, ja musiikin opiskelu voi toimia hyvänä palautumiskeinona esimerkiksi töiden jälkeen. Soittamisessa voi kehittyä lähes loputtomasti, ja lisäksi pianonsoiton on todettu edistävän aivojen hyvää kuntoa.

Musiikin opiskelussa on aina useita vaiheita

Jokainen musiikkia opiskeleva etenee omassa tahdissaan. Kun aloitat musiikin opiskelun pianonsoitosta, voit seurata soiton opettelussa esimerkiksi näitä vaiheita ja vinkkejä:

  1. Valitse itsellesi sopiva opettaja: Olipa tavoitteesi soittaa klassista musiikkia, jazzia tai poppia, sinulle sopivan opettajan valinta on aina ensiarvoisen tärkeää. Jotta urasi musiikin opiskelun saralla olisi mahdollisimman sujuva, musiikinopettajallasi tulisi olla musiikkialan koulutus, kokemusta opettamisesta ja kyky opettaa juuri sitä musiikkityyliä, jota sinä haluat oppia.
  2. Harjoittele säännöllisesti: Musiikin opiskelu on aivan kuin mikä tahansa muu opeteltava taito, eli myös siinä säännöllinen harjoittelu on avain oppimiseen. Useat musiikinopettajat suosittelevat lyhyitä, mutta usein toistuvia harjoitushetkiä pitkien sijaan, sillä ne voivat olla tehokkaampia kuin harvemmin pidettävät ja pitkät harjoitushetket.
  3. Kehitä tekniikkaasi: Pianon soitossa soittotekniikka on kaiken perustana, joten sitä kannattaa harjoitella alusta asti. Sormien asento, käden liikkeet ja hyvä ergonomia ovat olennaisia soiton onnistumisen kannalta. Hyvä tekniikan hallinta auttaa sinua soittamaan vaivattomammin ja välttämään esimerkiksi käsien kiputiloja.
  4. Opettele lukemaan nuotteja: Kuten muussakin musiikin opiskelussa, myös pianonsoitossa perusnuottien, sävellajien ja rytmin ymmärtäminen on tärkeää. Monien mielestä nuotinlukua voi verrata kielen opiskeluun: aluksi se voi tuntua haastavalta, mutta ajan myötä siitä tulee sujuvaa ja luontevaa.
  5. Kuuntele ja analysoi: Kuuntele erilaisia pianisteja ja musiikkityylejä, jotta opit ymmärtämään musiikin rakennetta ja ilmaisun monimuotoisuutta.
  6. Opettele säestystä ja improvisointia: Jos olet kiinnostunut popista, jazzista tai muista moderneista musiikkityyleistä, säestyksen ja improvisoinnin opettelu voi olla sinulle hyödyllistä. Nämä taidot antavat sinulle vapauden ilmaista itseäsi ja soittaa muiden muusikoiden kanssa huvin vuoksi.
  7. Opiskele musiikin teoriaa: Kun haluaisit vain opetella soittamaan, musiikin teoria voi aluksi tuntua kuivalta, mutta ei kannata antaa periksi: musiikin teoria auttaa sinua ymmärtämään musiikin rakenteita ja sääntöjä. Kun ne käyvät sinulle tutuiksi, pystyt jatkossa oppimaan kappaleita nopeammin ja ymmärtämään niiden rakennetta syvemmin.
  8. Harjoittele myös esiintymistä osana musiikin opiskelua: Kun soitat yleisölle, oli se sitten perheesi tai suurempi yleisö julkisella paikalla, saat kätevästi palautetta ja pääset kehittämään esiintymistaitojasi. Lisäksi saat mahdollisuuden nauttia musiikin tuomasta ilosta yhdessä muiden kanssa.
  9. Ole kärsivällinen: Pianon soiton opiskelu on pitkä ja vaiheikas matka, joka vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja omistautumista. Kukaan ei ole taitava soittaja saman tien.
  10. Muista nauttia musiikin opiskelun matkasta: Tärkeintä on nauttia itse soittamisesta. Jokainen harjoitus, virhe ja onnistuminen ovat osana matkaasi paremmaksi pianistiksi.

Näin onnistut musiikin opiskelussa

Kuten kaikki muutkin musiikin opiskelun muodot, myös pianon soiton opiskelu on haastavaa, mutta samalla äärimmäisen palkitsevaa. Sen lisäksi, että saat taidon soittaa instrumenttia, pianonsoitto rikastuttaa elämääsi musiikin kautta ja antaa sinulle välineet ilmaista itseäsi sen avulla. Jotta voit onnistua musiikkiharrastuksessasi, avainasemassa ovat harrastukselle omistautuminen, säännöllinen harjoittelu ja tietenkin intohimo itse soitinta ja musiikkia kohtaan.

Samankaltaiset artikkelit