Huolellinen peruspesu vaatii laadukkaan vahauksen

Peruspesu on tärkeää hoitaa säännöllisin väliajoin. Peruspesun laiminlyönti voi näkyä yllättävänkin voimakkaasti lattiassa. Kaiken avaimena on laadukas vahaus, joka epäonnistuessaan voi pilata koko lattian. Hyppää mukaan ja tutustu kanssamme vahauksen ihmeelliseen maailmaan!

Lattiavahauksen tavoite on luoda lattiapinnalle kestävä ja kaunis pinta. Käytännössä vaha toimii niin, että se muodostaa lattian ylle pienen kalvon, joka suojaa ja ehkäisee kulumista. Kalvo myös helpottaa puhtaanapitoa. Vahaus on ehkä se tärkein tekijä, mitä tulee lattian kunnossa pitämiseen. Siksi peruspesu ja vahaus tulee hoitaa säännöllisesti. Vahaus voi lisätä lattiapinnan käyttöikää huomattavasti.

Vahaus on oleellista erityisesti julkisissa tiloissa, joissa päivittäin kävelee laumoittain ihmisiä ulkokengissä. Kaikki kengissä kulkeutuva hiekka, kivet, vesi, lumi, räntä, roskat rasittavat lattiaa huomattavasti. Jotta lattioita ei tarvitsisi uusia vähä väliä, on hyvä pitää vahaus kunnossa. Suositeltu vahausmäärä vuodessa on noin kaksi, mutta ei siitä haittaakaan ole, jos sen tekee useammin.

peruspesut

Työn voi tehdä myös itse

Lattian voi myös tehdä itse, mutta peruspesu ja vahaus olisi hyvä teetättää ammattilaisella, jos ei itse omaa kokemusta asiasta. Mutta pienempiin kohteisiin vahauksen voi tehdä itse. Ohjeet siihen ovat helpot, mutta on oltava tarkkana, että vahaa lattian pintamateriaalin mukaisesti. Linoleumille on erilainen vahaus kuin puulle. On oltava siis tarkkana. Lattiavahauksen haastavin vaihe on ajan mitoittaminen, sillä usein aikaa tulee laskettua suoritukselle aivan liian vähän. Täytyy kuitenkin muistaa, että vahaukseen kuuluu niin vanhan vahan perusteellinen poisto, täydellinen peseminen ja kuivuminen, jossa saattaa kulua parikin tovia. Vasta näiden jälkeen lattia on valmis vahattavaksi uudelleen. Jos yhdenkin vaiheen jättää tekemättä huolella, voidaan jo todeta vahauksen epäonnistuneen.

Aiemmin mainitsimmekin, että on tärkeää tietää, millaista lattiaa sitä onkaan vahaamassa. Jokaiselle lattiatyypille ja pintamateriaalille on oma lattiavahansa. Väärä vaha voi tuhota lattian. Käytännössä väärä vaha voi tehdä lattiasta liukkaan, laikukkaan tai todella tahmean. Samoin vahanpoistoon on oma aineensa, mutta se ei onneksi ole lattia- tai vahakohteinen. Vahanpoistoaine on jytyä tavaraa ja se poistaa vanhan vahan nopeasti. Toki lattian täytyy olla tällöin täysin kuiva ja puhdas.

Levitä uusi vahapinta huolellisesti

Sitten vain päälle levitetään uusi vahapinta huolellisesti ja varmistaen, että sitä menee varmasti joka kolkkaan. Tämän jälkeen sen annetaan kuivua rauhassa. Kuten huomaatte vahaus vie pirskatin kauan aikaa sen monivaiheisuuden takia. Tämän lisäksi täytyy myös hankkia oikeat välineet ja varusteet sekä osattava siivota oikein lattia. Tämän kaiken voi kyllä hoitaa itse, mutta suosittelemme tukeutumista ammattilaisen osaamisen. Ammattilaisilta löytyy kaikki tarvittava osaamisesta välineisiin laadukkaan peruspesun ja vahauksen suorittamiseen. Peruspesun yhteyteen voi myös tilata jonkin muun siivouksen, kuten yläpölyjen poiston. Totuushan on se, että tiloista tulee pitää huolta ja siivoukset hoidettava säännöllisesti. Laiminlyönnillä on kovat seuraukset.

Samankaltaiset artikkelit