4 tapaa, miten ensiapukurssit auttavat yksilöitä ja yrityksiä

Hyvät ensiapukurssit tarjoavat kallisarvoista ensiapuosaamista niin yksittäisille ihmisille, yhdistysten jäsenille kuin yritysten henkilökunnallekin. Ensiapukurssin hinta maksaa voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, kun kurssilla opitut asiat auttavat saamaan vaaratilanteen hallintaan.

ensiapukurssit

Miksi sitten tavallisten ihmisten kannattaisi osallistua ensiapukurssille tai yritysten olisi hyvä tilata ensiapukurssit työntekijöilleen? Siihen on 4 tärkeää syytä:

1) Ensiapukurssit nopeuttavat toimintaa vaaratilanteissa

Vaarallisen sairauskohtauksen saanut tai vakavasti loukkaantunut ihminen tarvitsee apua välittömästi, ja jokainen sekunti voi olla kriittinen. Silloin on valtavan tärkeää, että auttajat tietävät mitä tekevät, ja osaavat toimia määrätietoisesti ja nopeasti.

Jos ihminen on esimerkiksi tukehtumassa kurkkuun juuttuneeseen ruokaan, täytyy hengitystiet saada auki välittömästi. Auttajilla ei ole aikaa alkaa ihmetellä kuinka tilanteessa pitäisi toimia, vaan tilanne vaatii ripeää toimintaa.

Sama koskee muita hengenvaarallisia tilanteita, kuten vaikkapa vuolasta verenvuotoa. Vuoto on saatava tyrehtymään heti, eikä vasta sitten, kun auttajat ovat ehtineet etsiä netistä neuvoja haavojen sitomiseen. Myös pään alueen vammat voivat vaatia välitöntä hoitoa.

Ensiapukurssit ja niiden tarjoamat taidot luovat myös voimakkaan psykologisen vaikutuksen, jolla voi olla suuri merkitys. Hyvin yleinen ongelma vaaratilanteissa on nimittäin se, että ihmiset ovat niin epätietoisia ja epävarmoja siitä, kuinka tilanteessa tulisi toimia, etteivät uskalla tehdä mitään. Tähän ongelmaan hyvä ensiapukurssi auttaa paljon, sillä kun ihmiset luottavat ensiaputaitoihinsa, heidän on paljon helpompi uskaltaa käyttää niitä taitoja.

2) Ensiapukurssi opettaa arvioimaan tilannetta

Ihmisten, jotka eivät ole koskaan käyneet ensiapukoulutusta voi olla hyvin vaikeaa arvioida, kuinka vakava jokin sairaskohtaus tai vamma todella on. Varsinkin jos ihmiset ovat tottuneet näkemään vaaratilanteita vain elokuvissa tai TV-sarjoissa, joissa tapahtumat kuvataan usein todella epärealistisesti ja dramaattisesti, heillä ei ole välttämättä mitään käsitystä, miltä vaikkapa todellinen sairaskohtaus voi näyttää.

Tosielämässä hyvin vakavakin vamma näyttää usein petollisen lievältä verrattuna viihteessä nähtyihin dramaattisiin kohtauksiin.

Ensiapukurssi antaa ihmisille taitoja, joilla he pystyvät paremmin arvioimaan, mistä on kysymys. Ensiapukurssin käyneet myös oppivat, etteivät ala epävarmoissa tilanteissa arvailemaan potilaan tilaa, vaan ottavat vähänkään vakavalta vaikuttavissa tilanteissa aina yhteyttä hätänumeroon samalla kun vakauttavat potilaan tilan.

3) Ensiapukurssit ehkäisevät virheitä

Vaikka yleensä paljon vaarallisempaa onkin ihmisten toimimattomuus vaaratilanteissa, joskus ongelmia voi myös syntyä siitä, että ihmiset yrittävät auttaa potilasta täysin väärin.

Siksi ensiapukursseilla ihmiset oppivat myös välttämään sellaisia virheitä, jotka voisivat pahentaa potilaan tilaa. Tällaisia virheitä voisi aiheutua vaikkapa yleisistä ensiapuun liittyvistä harhaluuloista, jotka ovat levinneet viihteen välityksellä.

Elokuvissa näkee usein esimerkiksi kohtauksia, joissa pahan autokolarin jälkeen sankari raahaa ihmiset pois romuttuneesta autosta. Tosielämässä tätä ei pitäisi koskaan mennä omin päin tekemään, ellei autonromu ole tulessa tai autoon jääminen muutoin saata kolarin uhreja välittömään hengenvaaraan. Kolareissa tyypilliset pään, niskan ja selän alueen vammat nimittäin voivat muuttua huomattavasti vakavammiksi, jos potilasta liikutellaan.

Ensiapukurssin käynyt henkilö tajuaa tällaisessa tilanteessa ottaa ensin yhteyttä hätäkeskukseen, ja toimia heidän ohjeidensa mukaan.

4) Ensiapukursseista on apua niin yksilöille kuin yhteisöillekin

Jos vaaratilanteessa paikalla on yksikin ensiaputaitoinen henkilö, on vamman tai sairaskohtauksen saaneilla henkilöillä heti paljon paremmat mahdollisuudet selvitä tilanteesta. Jos se ensiaputaitoinen ihminen olet sinä itse, tarkoittaa tämä, että kaikkialla minne menetkin, on paikalla aina vähintään yksi ihminen, joka tietää mitä vaaran sattuessa tehdä. Monelle ihmiselle tämä on varsin huojentava ajatus.

Kun puhutaan yrityksistä tai muista organisaatioista, ei tietenkään riitä, että vain yhdellä ihmisellä olisi tarvittavat ensiaputaidot. Tämä ensiaputaitoinen henkilö ei välttämättä ole töissä juuri silloin kun vahinko sattuu, tai suuremmilla työpaikoilla hän ei välttämättä satu olemaan vaaratilanteen välittömässä läheisyydessä saatavilla.

Riippumatta millä toimialoilla yritys toimii ja kuinka yleisiä vaaratilanteet työpaikalla ovat, tehokkain tapa varmistaa, että vaaratilanteessa paikalla on aina joku ensiaputaitoinen, on tilata ensiapukurssi kaikille yrityksen työntekijöille.

Kun kaikki yrityksessä ovat käyneet tarpeelliset ensiapukurssit, on yrityksen työturvallisuustilanne heti paljon paremmalla tolalla. Tämä puolestaan luo puitteet tehokkaalle työskentelylle, kun kaikki työntekijät voivat luottaa siihen, että voivat saada apua vaaratilanteissa.

Samankaltaiset artikkelit