Hitsaustarvikkeet ja perusperiaatteet MIG/MAG-hitsauksessa

hitsaustarvikkeet

MIG/MAG-hitsaus sopii moneen

Hitsaustarvikkeet MIG/MAG-hitsauksessa ovat hieman moninaisemmat esimerkiksi puikkohitsaukseen verrattuna, sillä se on yksi teollisuusalojen suosituimmista ja monipuolisimmista hitsaustekniikoista. Sitä voidaan kutsua myös sen toisella nimellä, joka on kaasukaarihitsaus.

Hitsauksen vastikään aloittaneille on yleistä pohtia, mistä tämän hitsausmenetelmän nimi juontuu. MIG tulee sanoista ”Metal Inert Gas”, kun taas MAG tulee sanoista ”Metal Active Gas”. Näillä termeillä kuvataan hitsausprosessissa käytettäviä suojakaasuja ja sitä, miten niitä käytetään. Tässä postauksessa kerromme MIG/MAG-hitsauksesta enemmän, jotta voit helposti selvittää, olisiko tämä hitsausmenetelmä sopiva sinulle.

MIG/MAG-hitsaustekniikan periaate ja hitsaustarvikkeet

Tyypillisesti MIG/MAG-hitsauksessa käytettäviin hitsaustarvikkeisiin kuuluvat ainakin virtalähde, hitsauspoltin, lankakela ja suojakaasupullo. Usein työssä tarvitaan myös vesijäähdytintä, jos työskentely vaatii jatkuvaa hitsausta korkeilla virroilla.

MIG/MAG-hitsauksessa virtalähteellä luodaan valokaari metallilangan ja työstettävän kappaleen väliin. Metallilankaa syötetään hitsauspistoolin kautta, ja se toimii samanaikaisesti sekä elektrodina että lisäaineena. Kun hitsausvirtaa syötetään lankaan, se muodostaa sulan metallipisaran, joka liittää työkappaleen osat yhteen.

Suojakaasu MIG/MAG-hitsauksessa

Työkappaleiden hitsausprosessin aikana niiden metallit altistuvat ilmassa olevalle hapelle, mikä voi tuoda hitsiin epäpuhtauksia ja tehdä hitsauksen laadusta huonomman. Kun hitsauksessa käytetään suojakaasua, tällainen reaktio pystytään estämään.

MIG-hitsauksessa käytetään esimerkiksi argonia, heliumia tai muita inerttejä kaasuja, jotka eivät reagoi muiden aineiden kanssa. MAG-hitsauksessa käytetään hiilidioksidia tai argonin ja hiilidioksidin yhdistelmiä, tai muita aktiivisia kaasuja tai seoksia, jotka voivat reagoida muiden aineiden kanssa.

MIG/MAG-hitsauksen käyttökohteet ja edut

MIG/MAG-hitsausta käytetään laaja-alaisesti useilla eri teollisuudenaloilla, kuten autoteollisuudessa, laivanrakennuksessa ja rakennusteollisuudessa. Se soveltuukin sekä ohuiden että paksujen materiaalien hitsaukseen.

MIG/MAG-hitsauksella on toisiin hitsaustekniikoihin verrattuna useita etuja:

  • Hitsaaminen on hyvin tehokasta, sillä koska lisäainetta syötetään hitsiin koko ajan, hitsausprosessi on usein kokonaisuutena nopeampi kuin monissa muissa hitsausmenetelmissä.
  • MIG/MAG-hitsaus on monipuolista, sillä se sopii useista metalleista ja seoksista valmistetuille työkappaleille.
  • Kun MIG/MAG-hitsauksen tekniikka on hitsaajalla hyvin hallussa, prosessissa syntyviä roiskeita on hyvin vähän.
  • MIG/MAG-hitsauksessa käytettävillä hitsaustarvikkeilla saadaan helposti aikaan siistit ja laadukkaat saumat.

Ota tämä huomioon, kun harkitset MIG/MAG-hitsausta

Vaikka MIG/MAG-hitsauksella on monia etuja, sillä on myös omat haasteensa. Olemme listanneet tähän niistä muutaman, jotta voit ottaa ne huomioon harkintaprosessissasi.

  1. Kaasun kulutus on suurta: koska hitsiin täytyy jatkuvasti käyttää suojakaasua, sen kulutus voi nostaa hitsaustarvikkeiden kustannuksia. Esimerkiksi puikkohitsauksessa ei käytetä erillistä suojakaasua, joten jos hinta on tärkeässä roolissa hitsausmenetelmän valinnassasi, se voisi olla sinulle sopivampi valinta.
  2. Menetelmää ei voida käyttää kaikenlaisissa olosuhteissa: MIG/MAG-hitsaus ei sovellu ulkona tuulisille alueille, koska tuuli voi hajottaa suojakaasun ja siten heikentää hitsin laatua.
  3. MIG/MAG-hitsauksella ja sen hitsaustarvikkeilla voi saada aikaan korkeatasoista jälkeä ja laadukkaita hitsisaumoja, mutta se vaatii useimmiten jonkin verran kärsivällistä harjoittelua, sillä hitsauksessa käytetään hyvin omanlaisiaan hitsaustarvikkeita.

MIG/MAG-hitsaus on kriittinen osa teollisuuden alan rakentamista. Kun se osataan tehdä oikein, sillä voidaan tuottaa vahvoja ja kestäviä liitoksia, jotka täyttävät myös tiukat teollisuusaloilla noudatettavat standardit. Kuten kaikki hitsausmenetelmät, myös MIG/MAG-hitsauksen oppiminen vaatii koulutusta, oikeita varusteita ja harjoittelua, jotta hitsaaja pääsee parhaisiin mahdollisiin tuloksiin sen avulla. Jos kuitenkin onnistut oppimaan sen hyvin, sinulla on arvokas taito, josta on sinulle paljon hyötyä, ja saat aikaan hyviä lopputuloksia.

Samankaltaiset artikkelit