Mitä työnohjaus on?

Oletko koskaan pohtinut, miten voisit kehittää omaa työotettasi, parantaa työhyvinvointiasi tai löytää uusia näkökulmia työtehtäviisi? Työnohjaus voi olla juuri sinulle sopiva ratkaisu. Mutta mitä työnohjaus oikein on ja miten se toimii? Tämän artikkelin luettuasi tiedät.

Tätä työnohjaus on.

Työnohjaus lyhyesti

Työnohjaus on prosessi, jossa koulutettu työnohjaaja auttaa sinua tarkastelemaan ja kehittämään omaa työtäsi. Se on mahdollisuus jäsentää työssä esiin nousevia kysymyksiä, tunteita ja haasteita. Työnohjauksessa keskitytään muun muassa:

  • oman työn kehittämiseen
  • työyhteisösuhteiden parantamiseen
  • työhyvinvoinnin lisäämiseen
  • oman työroolin selkiyttämiseen

Seuraavaksi avaamme näitä työnohjauksen hyötyjä hieman tarkemmin.

Oman työn kehittäminen

Miten voisit tehdä työsi entistä tehokkaammin ja laadukkaammin? Mitkä ovat vahvuutesi ja missä sinulla on vielä kehitettävää?

Työnohjaus on kuin henkilökohtainen valmentaja työelämässä. Se tarjoaa sinulle mahdollisuuden tarkastella omaa työtäsi, työyhteisöäsi ja omaa rooliaasi kriittisesti ja rakentavasti. Työnohjaajan kanssa voit pohtia, miten voisit tehdä työsi entistä mielekkäämmäksi, tehokkaammaksi ja tuottavammaksi.

Työyhteisösuhteiden parantaminen

Miten voisit kommunikoida paremmin työkavereidesi kanssa? Miten voisit ratkaista työyhteisössä esiintyviä konflikteja?

Työnohjaus on erinomainen väline työyhteisösuhteiden parantamiseen. Se tarjoaa turvallisen tilan pohtia omia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia työyhteisössä.

Työhyvinvoinnin lisääminen

Miten voisit vähentää työssä kokemaasi stressiä ja lisätä työssä jaksamistasi? Työnohjauksessa pääset löytämään uusia keinoja työhyvinvoinnin parantamiseen.

Työnohjauksessa opit muun muassa tunnistamaan ja hallitsemaan työssäsi esiintyviä stressitekijöitä. Lisäksi saat työkaluja, joiden avulla voit vähentää työpaineita ja parantaa palautumistasi.

Kun ymmärrät paremmin omat voimavarasi ja rajoituksesi, osaat paremmin huolehtia itsestäsi työssä. Työnohjaus voi myös auttaa sinua löytämään työn ja vapaa-ajan tasapainon.

Oman työroolin selkiyttäminen

Mikä on sinun roolisi työyhteisössä? Mitkä ovat odotuksesi sinua kohtaan ja miten voit vastata niihin?

Työnohjaus on erinomainen työkalu oman työroolin syvälliseen ymmärtämiseen ja selkeyttämiseen. Se tarjoaa sinulle mahdollisuuden tarkastella kriittisesti omaa työtäsi, sen tavoitteita sekä omaa sijoittuvuuttasi organisaatiossa.

Työnohjauksessa voit selvittää, mitkä ovat organisaation ja esimiehen odotukset sinua kohtaan. Samalla voit myös pohtia omia odotuksiasi työtäsi kohtaan.

Työnohjaus auttaa sinua tunnistamaan omat vahvuutesi ja osaamisesi, jotka tukevat työroolia. Samalla voit tunnistaa myös ne osa-alueet, joissa haluaisit kehittyä.

Kenelle työnohjaus sopii?

Työnohjaus on monipuolinen työkalu, joka hyödyttää sekä työyhteisön yksittäisiä jäseniä että koko työyhteisöä.

Yksilötasolla työnohjauksesta hyötyvät niin rivityöntekijät kuin esimiehetkin. Organisaatiossa eri rooleissa toimivat työyhteisön jäsenet voivat kaikki hyötyä ohjauksesta esimerkiksi seuraavasti:

  • Johtajat ja esimiehet: He voivat kehittää johtamistyyliään, parantaa työyhteisön ilmapiiriä ja tehostaa työryhmien toimintaa.
  • Asiantuntijat: He voivat syventää osaamistaan, löytää uusia haasteita ja kehittää uraansa.
  • Työntekijät: He voivat parantaa työssä jaksamistaan, vähentää stressiä ja löytää lisää merkitystä työhönsä.
  • Yrittäjät: He voivat saada tukea liiketoiminnan kehittämisessä ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Miten työnohjaus toimii?

Työnohjaus on yleensä luottamuksellinen keskustelu, jossa sinä ja työnohjaaja yhdessä pohditte työssäsi esiintyviä kysymyksiä ja haasteita. Työnohjaaja ei anna valmiita ratkaisuja, vaan hän auttaa sinua löytämään omat ratkaisusi. Työnohjaus voi tapahtua yksilö- tai ryhmämuotoisena.

Tyypillinen työnohjausprosessi:

  1. Tavoitteiden määrittely: Yhdessä työnohjaajan kanssa määrittelette työnohjauksen tavoitteet. Mitä haluat saavuttaa työnohjauksen avulla?
  2. Säännölliset tapaamiset: Työnohjaus tapahtuu yleensä säännöllisissä tapaamisissa, joissa keskustelette asetettuihin tavoitteisiin liittyvistä asioista.
  3. Luottamuksellinen keskustelu: Työnohjaustilanteet ovat luottamuksellisia, ja sinä voit vapaasti ilmaista ajatuksiasi ja tunteitasi.
  4. Reflektointi ja oivallukset: Työnohjaaja auttaa sinua pohtimaan kokemuksiasi, tunteitasi ja ajatuksiasi. Tavoitteena on löytää uusia näkökulmia ja oivalluksia.
  5. Toimintasuunnitelma: Yhdessä työnohjaajan kanssa laaditaan toimintasuunnitelma, jossa määritellään konkreettisia tehtäviä ja tavoitteita.

Samankaltaiset artikkelit