Hautaustoimisto Helsinki – arvokkaat ja yksilölliset hautajaiset

hautaustoimisto helsinki

Erilaisia hautajaisia kaikenlaisiin tarpeisiin

Hautaustoimistot Helsingissä voivat järjestää hautajaisia monenlaisten toiveiden mukaan, ja hautajaisjärjestelyt voivat vaihdella myös kulttuurista, uskonnosta ja perheen toiveista riippuen. Suomessa perinteiset hautajaiset ovat yleensä tutuimmat, mutta jokaiselle olisi hyödyllistä tutustua myös muunlaisiin hautajaisiin, ja siksi listaamme tässä artikkelissa muutamia yleisiä tapoja järjestää hautajaiset.

Hautaustoimistot Helsingissä järjestävät paljon perinteisiä hautajaisia

Perinteisillä hautajaisilla viitataan Suomessa hyvin tunnettuun hautajaisten muotoon, joka noudattaa tiettyjä suuntaviivoja. Niihin kuuluvat useimmiten hautausmaahan siunaaminen, erilaisia puheita, musiikkia ja muistotilaisuus. Yleensä hautajaisista kuitenkin muokataan enemmän vainajan näköiset esimerkiksi musiikin ja puheenvuorojen osalta, joten harvat perinteiset hautajaiset ovat keskenään täysin samanlaiset.

Uskonnollisilla hautajaisilla on omat piirteensä

On yleistä, että hautajaiset noudattavat jotakin tiettyä uskonnollista seremoniaa vainajan uskon mukaan, ja ne perustuvat uskonnollisiin perinteisiin ja rituaaleihin. Suomessa hautajaisia järjestetään esimerkiksi kristillisten, juutalaisten tai islaminuskon mukaisten käytäntöjen mukaan.

Tärkeimpänä asiana hautajaisjärjestelyissä nähdään usein vainajan oma tahto, ja siksi hautajaiset pyritään aina järjestämään sen mukaan, ja esimerkiksi vainajan uskonnollisuutta on tärkeää kunnioittaa. Suomessa uskonnollisissa hautajaisissa kannattaa muistaa, että eri uskonnoilla voi olla omat hautausmaansa: esimerkiksi Helsingissä on erikseen juutalainen hautausmaa ja islamilainen hautausmaa. Hautaustoimistot Helsingissä ovat yleensä näistä asioista hyvin tietoisia.

Tuhkausseremoniat ovat yleisiä useissa kulttuureissa

Tuhkaaminen on yleinen ja valtaosan suosima käytäntö erittäin monissa kulttuureissa ja uskonnoissa. Hautajaiset järjestetään yleensä tuhkauksen jälkeen, ja tuhkat voivat olla siellä esillä, tai ne voidaan haudata uurnassa tai ripotella luontoon. Jos tuhka sijoitetaan muualle kuin omalle maalle, siihen tarvitaan maa- tai vesialueen haltijan lupa.

Jos vainaja siunataan, siunaustilaisuuteen osallistuu usein enemmän ihmisiä, mutta tuhkan hautaamisessa on paikalla vain lähipiiri. On tärkeää muistaa, että arkku tarvitaan myös tuhkattavalle vainajalle, sillä krematoriot eivät ota vainajaa vastaan ilman arkkua.

Osa toivoo ekologisia hautajaisia

Yhä suurempi osa ihmisistä etsii ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja hautaukseen. Tällä voidaan tarkoittaa vihreitä hautajaisia, kuten luonnonmukaista hautaamista ilman perinteistä ruumisarkkua tai sitä, että hautajaisseremonia järjestetään ympäristöystävällisesti.

Usein ekologiset hautajaiset voidaan järjestää esimerkiksi vainajan toiveesta, ja hautaustoimistot Helsingissä ovat valmiita auttamaan asiassa.

Elämää juhlistavat hautajaiset

Joissakin kulttuureissa ja perheissä hautajaisia ei koeta synkkänä ja surumielisenä tilaisuutena vaan mahdollisuutena juhlistaa vainajan elämää. Tällaisissa hautajaisissa korostetaan usein positiivisia muistoja ja niitä hyviä asioita, mitä vainaja jättää taakseen. Suomessa tällaiset hautajaiset ovat vielä melko harvinaisia.

Hautajaiset voidaan järjestää myös kotona

Hautajaisia ei ole välttämätöntä järjestää seurakunnan tiloissa, hautausmaalla tai kirkossa. Joissakin tapauksissa ne voidaan järjestää vainajan kotona. Näin hautajaisiin voidaan luoda yksilöllinen ja tiivis ympäristö, jossa perhe ja ystävät voivat rauhassa muistella vainajaa ja surra häntä. Lisäksi koti on usein vainajalle tärkeä paikka, joten on luonnollista, että hänen viimeinen matkansa aloitetaan sieltä.

Hautajaisiin voi osallistua myös virtuaalisesti

Koronapandemian aikana hautajaisiin alettiin maailmalla osallistua enenevissä määrin myös virtuaalisesti. Se tarkoittaa sitä, että osa hautajaisvieraista osallistui hautajaisiin etänä suoratoiston ja erilaisten videopuhelujen välityksellä. Koska välimatkat voivat olla pitkiä, tämän tavan yleistyminen mahdollistaa kaikkien halukkaiden osallistumisen hautajaisiin. Hautaustoimistot Helsingissä voivat usein auttaa järjestämään myös virtuaalisen osallistumisen mahdollistavia hautajaisia.

Osa haluaa liittää hautajaiset hyväntekeväisyyteen

Perhe voi niin halutessaan pyytää hautajaisvieraita tekemään lahjoituksen hyväntekeväisyyteen esimerkiksi kukkien ostamisen sijaan tai järjestää hautajaiset hyväntekeväisyystapahtumana.

Hautajaisjärjestelyt ovat aina hyvin henkilökohtaisia, ja tärkeintä niissä on kunnioittaa vainajan toiveita ja perheen tarpeita. Hautajaiset voivat vaihdella suuresti eri kulttuurien ja uskontojen välillä sekä perheen omien mieltymysten mukaan.

Samankaltaiset artikkelit