Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyyden plussat ja miinukset

Kevytyrittäjyys on yrittämisen muoto, jossa on monta hyvää mutta myös heikon huonoa puolta. Mutta ennen kuin lähdemme avaamaan näitä hyviä ja huonoja puolia, on pohdittava, mitä tämä hieman epämääräinen käsite kuin kevytyrittäminen oikein onkaan. Mitä on kevytyrittäjyys? Se on yrittämisen muoto, jossa kirjanpito, laskutus, veroasiat sun muut jutut ulkoistetaan erilliselle laskutuspalveluyritykselle. Tämä antaa vapauden keskittyä omaan tekemiseen ilman noihin asioihin liittyvää byrokraattisuutta tai vaivaa tai muutakaan sellaista, mikä siirtäisi keskittymistä muualle siitä itse työstä, jolla pyritään tuloa tuottamaan. Eyes on the prize niin kuin englanniksi todetaan ja jonka varmaan olettekin joskus kuulleet.

Kevytyrittäjyyteen sisältyy useita erilaisia haittoja. Aloitetaan listaamalla niitä. Kevytyrittäjyys ei sovi todellakaan kaikenlaiseen toimintaan, vaan se sopii oikeastaan vain palveluiden ja omien työsuoritteiden myyntiin. Itse valmistamiesi tuotteiden kuten käsitöiden myynti on kuitenkin mahdollista, jos valmistat tuotteet asiakkaiden tilausten pohjalta eikä liukuhihnatuotantona. Monet luvanvaraiset jutut, kuten laajamittainen kauppa, verkkokauppaliiketoiminta ja ovat kevytyrittäjiltä jyrkästi kiellettyjä oikeasti.

Kevytyrittäjyyden haitat

Kevytyrittäjät eivät pääse käsiksi kaikkiin niihin veroetuihin, joihin omalla y-tunnuksella touhuavat ovat oikeutettuja. Jos laskutat paljon ja säännöllisesti, kevytyrittäjyys tulee nopeasti kalliiksi verrattuna siihen, että laskuttaisit y-tunnuksella. Jos tekisit näin, voisit hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta, yrittäjävähennyksestä ja mahtavista alv-vähennyksistä sekä voisit vähentää yritystoimintasi kulut verotuksessa.

Kevytyrittäminen näyttää hyvin pieneltä liiketoiminnalta ja tällä voi olla merkitystä esimerkiksi silloin, jos markkinoit palveluitasi yrityksille, jotka etsivät pidempiaikaisia ja hyviä kumppanuuksia. Kuluttajille myydessäsi asialla ei ole väliä, vaan pelkästään palvelun laadulla. Niin simppeliä. Jos työskentelisit ilman omaa y-tunnusta, sinut katsotaan esimerkiksi työttömyysturvan ja yrittäjän eläkevakuutusvelvoitteen näkökulmasta yrittäjäksi. Tässä täytyy kuitenkin erilaisten juttujen ja vaatimusten täyttyä. Kuten esim. sellainen kuin tietty tulomäärä ja ikä. Alaikäisiltä ei sitä ole.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Älä haaveile starttirahasta

Kevytyrittäjänä ei voi saada starttirahaa. Mutta sitä voi myöhemmin hakea, jos toiminta kehittyy ja kasvaa. Kun jättää kevytyrittäjyyden pölyt taakseen ja alkaa tehdä isompaa bisnestä isommilla panoksilla. Halu toimia kevytyrittäjänä tulisi lähteä sinusta itsestäsi eikä kenestäkään muusta. Joillakin toimialoilla on kerrottu työnantajista, jotka yrittävät pakottaa työhön rekryttävän henkilön käyttämään laskutuspalvelua, vaikka normaalin työsuhteen tunnusmerkit täyttyisivät. Tällaisia taitaa olla esimerkiksi Wolt, joka jossain vaiheessa rajusti pakotti varsinkin maahanmuuttajataustaisia työtekijöitään tekemään näin. Viimeisimpien tietojen mukaan asiassa on tullut muutoksia.

Kevytyrittäjyys ja sen aloittaminen on ilmaista ja nopeaa. Jos olet sopinut työn, niin laskutuspalveluun rekisteröityminen kestää enintään 10 minuuttia. Sen jälkeen voikin alkaa käytännössä töihin ja lähettää laskun homman jälkeen. Laskutuspalvelu saattaa kuitenkin vaatia sinulta todella byrokraattisesti ensin työnaloitusilmoituksen tekemistä, jotta saat palveluun kuuluvat vakuutukset voimaan. Se ei kuitenkaan kestä kauaa. Kevytyrittäjänä ei ole juoksevia kuluja, vaan laskutuspalvelulla maksetaan vain silloin, kun on oikeasti laskutettavaa!

Aloittaminen on helppoa

Kevytyrittäjyyden lopettaminen on helppoa eikä vaadi isoja toimenpiteitä. Sen kun vain lopetat valitsemasi laskutuspalvelun käytön. Mitään erillisiä ilmoituksia sinun ei tarvitse tehdä ikinä milloinkaan. Kevytyrittäjyyttä harjoitetaankin usein sivutoimisesti esimerkiksi palkkatöiden, opiskelun tai eläkepäivien ohessa.

Kevytyrittäjyys soveltuu hyvin myös oman liikeidean testaamiseen ennen kuin päättää hypätä toiminimiyrittäjäksi tai perustaa osakeyhtiön. Tähän kuuluu myös useita muita hyötyjä, joiden lista on loputon. Tästä voisi jauhaa vaikka kuinka kauan, mutta lisätiedon saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä haluamaasi laskutuspalveluyritykseen tai kevytyrittäjien edunvalvojalle. Myös LinkedInissä on hyvä verkostoitua ja tutustua muihin kevytyrittäjiin. He kyllä auttavat.

Samankaltaiset artikkelit