Monet uutismediat ovat julkaisseet asuntojen hintatietoja vuodelta 2018. Tilastokeskus on julkaissut viime vuoden tilastot, jotka ovat varsin mielenkiintoista luettavaa.

Asuntojen hinnat ovat olleet nousussa Suomessa viime vuodet, ja varsinkin kasvukeskuksissa kasvu on ollut jyrkkää.
Palkansaajien tulot eivät kuitenkaan nouse samassa vauhdissa. 2000-lu­vul­la Suo­mes­sa palk­ko­jen kes­ki­mää­räi­nen vuo­si­nou­su on ol­lut 0,3 pro­sent­tia. Vas­taa­vas­ti asun­to­jen hin­nat ovat nous­seet kes­ki­mää­rin 0,4 pro­sent­tia no­pe­am­min. Isos­sa ku­vas­sa palk­ko­jen os­to­voi­ma­ky­ky siis heik­ke­nee asun­to­mark­ki­noil­la.

Ver­tai­lu­si­vus­to www.ver­taa­en­sin.fi sel­vit­ti asun­to­jen hin­ta­ta­soa Suo­mes­sa ja Eu­roo­pan isois­sa met­ro­po­leis­sa. Ver­tai­lus­sa on otet­tu huo­mi­oon suo­ma­lais­ten käy­tet­tä­vis­sä ole­vat kes­ki­mää­räi­set vuo­si­tu­lot ja ver­tail­tu näi­tä asun­to­jen hin­toi­hin.

Muun muassa Vakka-Suomen sanomat uutisoi vertailusta omassa artikkelissaan. Varsinais-Suomessa hintaerot ovat myös kasvaneet. Turussa asuntojen hinnat ovat omassa luokassaan, ja keskustan asunnoista voi joutua maksamaan jopa 3271 neliöltä (Turku Keskus).
Hintataso Uudessakaupungissa ja sen naapurikunnissa on selkeästi edullisempi kuin Turun seudulla.

Lahden seudulla Ess.fi keskittyi vertailemaan palkkatuloja, ja ostovoimaa Lahden seudulla.

Helsingin itäisellä alueella vaikuttava Itäväylä-lehti, tiesi kertoa kuinka porvoolainen joutuu säästämään yli 20 vuotta ostaakseen 80 neliömetrin asunnon Porvoosta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *