Suurin osa kuluttajista tietää mikä on budjetti, mutta usein asia jää ajattelun asteelle. Sana budjetti saa myös hieman huonoa mainetta, koska usein puhutaan valtioiden tai instituutioiden budjetista, joka antaa sanalle huonon kaiun.

Mitä budjetointi on?

Budjetointi tarkoittaa, että tehdään arvio omasta taloudesta, ja määritellään sen rajat. Budjettiin kuuluu tulot ja menot, ja näiden erotus. Usein budjetti tehdään viikko- tai kuukausitasolla, mutta myös vuosibudjetti on järkevä vaihtoehto normaalille kuluttajalle. Budjettia tulee myös seurata jatkuvasti, jotta siitä saa hyötyä.

Budjetti antaa sinulle toimintasuunnitelman ja selkeän kuvan siitä, mihin asti rahat riittävät joka kuukausi. Taloussuunnitelman laatiminen auttaa saavuttamaan tavoitteet, joihin pyritään. Tavoitteena voi olla selviäminen velasta, säästö eläkkeelle tai vain normaalin päivittäisen talouden hallitsemista.

Rajoittaako budjetti kuluttamista?

Budjettia tai taloudensuunnittelua voidaan ajatella tylsänä tai rajoittavana asian, mutta tämä ajattelumalli ei voisi olla kauempana totuudesta! Budjetti ei rajoita vapautta, vaan se luo tunteen kontrollista ja taloudellisesta hyvinvoinnista. Kyse on siis tarkoituksellisesta suunnittelusta, jotta tiedät mihin rahasi menevät.

Parhaat vinkit budjetointiin

1. Nollaa budjetti ennen kuukauden alkamista
Tämä tarkoittaa, että ennen kuin kuukausi edes alkaa, teet suunnitelman ja annat jokaiselle eurolle nimen. Tätä kutsutaan nollapohjaiseksi budjetiksi. Kyseessä ei ole tilanne, että pankkitilillä on nolla euroa, vaan tämä tarkoittaa että lasket tulot ja vähennät siitä kaikki kulut. Näin pääset ”nollatilanteeseen”, joissa sinulla ei ole tällä ajanjaksolla taloudellisia vastuita, vaan mahdollisesti ylijäävä raha on vapaassa käytössä.

2. Tee budjetti yhdessä
Jos olet naimisissa tai elät parisuhteessa, istu alas kerran kuukaudessa ja pidä perheen budjetointipalaveri. Tee budjetoinnista hauskaa!

Perheen on päästävä samalle sivulle raha-asioissa, joten aseta tavoitteet yhdessä ja tarkastele sitä, miltä tulevaisuus näyttää. Muista myös että yhteinen tili tuo positiivista yhteisvastuuta, joten se voi olla useissa tapauksissa paras vaihtoehto.

Ja jos olet sinkku, etsi joku, joka voi toimia mentorina ja auttaa sinua pysymään päämäärään taloudellisissa asioissa.

3. Jokainen kuukausi on erilainen
Joinakin kuukausina joudut budjetoimaan esimerkiksi koulu- tai työtarvikkeita tai rutiininomaista autonhuoltoa. Muina kuukausina säästät esimerkiksi lomaa, juhlia tai hankintoja varten. Tilanteesta riippumatta, varmista, että varaudut kyseisiin menoihin budjetissa. Älä anna näiden erikoistapahtumien yllättää sinua. Jokaisena kuukautena tulisi jäädä ainakin vähän niin sanottua ”löysää rahaa”.

Tarkista budjettiasi kuukausittain asioiden muuttuessa. Tee säästörahasto, eli niin sanottu puskurirahasto, johon voit sijoittaa käteistä ympäri vuoden. Kun sinulla ei ole suunnitelmaa, stressi yllättää.

4. Aloita ensin tärkeimmistä kategorioista
Mieti mitkä ovat budjetoinnin tärkeimpiä kategorioita sinulle. Onko se lainanlyhennys vai säästäminen? Auto vai elektroniikka? Luo kaikille kategoriat, ja priorisoi ne.

5. Maksaa velat pois
Jos sinulla on velkaa, sen maksamisen on oltava etusijalla. Käytä velan maksamiseen lumipallo-menetelmää ja pieniä askeleita päästäksesi eroon velasta niin nopeasti kuin pystyt. Muista seurata edistymistäsi ja onnitella itseäsi kun pääset tavoitteisiin!

Jos sinulla on turhaa velkaa, suhtaudu siihen kuin ongelmaan, josta on päästävä välittömästi eroon. Velka ei poistu automaattisesti, vaan sen eteen on tehtävä kovasti töitä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *